Warmtebronnen
Een duurzame manier om uw woning of kantoorpand te verwarmen is gebruik te maken van aardwarmte. In de zomer wordt de warmte in de grond opgeslagen en een half jaar later in de winter kunt u deze warmte benutten. DTI beschikt over ruim 20 jaar ervaring in het ontwerpen, het berekenen en de aanleg van warmtepompsystemen.
In een tijd waar steeds meer aandacht wordt gevraagd voor duurzaam leven, is deze techniek een ideale manier om het klimaat te ontzien. U heeft beduidend minder CO2-uitstoot en fossiele brandstoffen zijn op deze manier ook steeds minder nodig. Tevens bespaart u flink op uw energiekosten en bent u niet meer afhankelijk van de politiek en andere belanghebbende partijen.
Na de installatie van de warmtepomp beschikt u over warm water voor convectoren, vloerverwarming, bad en douche.
Grondboringen
Een belangrijke voorbereiding voor de installatie van een aardwarmtepomp is het uitvoeren van grondboringen. DTI gebruikt meestal de verticale bodemcollector of de open bron. De verticale bodemcollector is een gat tussen de 40 en 160 meter diep. De warmte wordt aan de diepere aardlagen onttrokken. We spreken ook wel over een gesloten bronsysteem. Bij de open bron wordt het grondwater als warmtebron gebruikt. Dit heet het WKO-systeem of open bronsysteem.
Gesloten bronsysteem
De verticale bodemcollector bestaat uit meerdere kunststof leidingen. Na plaatsing heeft u er geen omkijken meer naar, want de leidingen of collectoren zijn onderhoudsvrij.
In de woning wordt vervolgens een warmtepomp geplaatst inclusief een buffervat voor het tapwater. Voor de vloer- en wandverwarming wordt water gebruikt van ongeveer 35 graden Celsius. Voor wassen en douchen ligt die temperatuur op ongeveer 60 graden Celsius.
Groot voordeel gesloten bronsysteem
U heeft niet alleen maar baat bij de warmtepomp in de winter. In de zomer koelt de aardwarmtepomp zonder gebruik te maken van de aardwarmtepomp uw huis met behulp van het pompje dat het water door uw leidingen rondpompt.
Open systeem
De open bron of het WKO-systeem gebruikt grondwater om warmte en koude op te slaan in de bodem. Daarvoor is het nodig om grondboringen uit te voeren om de bronnen in diverse uitvoeringen te boren. Hiervoor werken we met zeer sterk materiaal. Een belangrijke voorwaarde is dat de installatie energiezuinig en zeer robuust is. Ook de afdichting van de doorboorde waterscheidende aardlagen moet goed afgedicht worden. Uiteraard staan wij daarvoor garant.
Kiest u voor een warmtebron aangesloten op een onze bronsystemen? Grote kans dat u recht heeft op investeringssubsidie duurzame energie! Kijk op de website van de RVO of dit voor u geldt.
Warmtepompen met alternatieve bronnen
Wij hebben jarenlange ervaring met aardwarmtepompen toe te passen met alternatieve bronnen. Onderstaande variaties passen wij toe samen met Frank Gmbh uit Duitsland.
Wonen op het water
Wij monteren aardwarmtepompen met een warmtewisselaar in water ten behoeve van de verwarming van woningen op het water. Hiervoor hebben wij het complete concept gerealiseerd, bestaande uit de warmtepomp en een kunstof warmtewisselaar die naast de waterwoning in het water werd gemonteerd en verankerd aan de bodem. De warmtewisselaar is de Limnion LIMA-1 van Frank GmbH uit Duitsland. Deze is zo bijzonder omdat de warmtewisselaar speciaal ontwikkeld is om de energie te halen uit het oppervlaktewater voor de verwarming van de woning en het tapwater. Naast verwarming geldt voor deze warmtewisselaar ook dat deze kan werken als passieve koeling.
Lees het hele artikel.
Rioleringstechnologie Riothermie
Bij een ander project in IJmuiden hebben wij een aardwarmtepomp ingezet met als alternatieve bron het hoofdriool van de gemeente. Dit is een nieuwe rioleringstechnologie genaamd riothermie. In Scandinavische landen wordt dit al langer gedaan, maar in Nederland is dit nog een nieuwe ontwikkeling.
Werkwijze Riothermie
Riothermie werkt als volgt:
- Afvalwater verlaat het pand via de rioleringsbuizen. Dit water is warmer dan 20 graden Celsius.
- De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte wordt teruggewonnen en gebruikt wordt voor verwarming van het pand.
- Een warmtepomp waardeert de warmte op.
Riothermie heeft ervoor gezorgd dat het Vellesan College in IJmuiden de nieuwbouwvleugel gasloos kan verwarmen én kan koelen.
Voordelen Riothermie
Riothermie is een duurzame rioleringstechnologie. De voordelen spreken voor zich:
- Door gasloos te verwarmen is er minder energie nodig.
- Minder uitputting van aardgas.
- Er ontstaan betere klimaatomstandigheden in de klassen waardoor kinderen beter presteren.
- De CO2 uitstoot wordt verminderd.
- Riothermie heeft een hoog rendement en de kosten heeft u snel terugverdiend.
Lees meer over riothermie en het project in IJmuiden of kijk de video over riothermie.
Contact met DTI Technisch Installatiebedrijf
Benieuwd naar uw mogelijkheden of onze technische oplossingen? Neem vrijblijvend contact met onze engineers op. Afhankelijk van uw wensen en uw installatie, maken wij voor u een voorstel op maat.