Dit zorgcomplex bestaat uit drie aan elkaar geschakelde woningen, bestemt voor mensen met een beperking die begeleidend wonen. Om te verduurzamen wilden ze graag een luchtwarmtepomp. Echter hadden ze niet genoeg ruimte in de tuin om de pomp te plaatsen. Daarnaast was het belangrijk dat de pomp geen geluidsoverlast zou veroorzaken bij de buren.
DTI werd ingeschakeld door de aannemer om te adviseren over de beste duurzame oplossing en deze te installeren. Vanwege de beperkte ruimte besloten we de warmtepomp te plaatsen op het dak. Daarnaast creëerden we een speciaal ontwerp voor om de warmtepomp heen tegen het geluid, namelijk een prefab schoorsteen.
Klaar voor de toekomst
Het wegdek veeg- en reinigingsbedrijf Wolfswinkel had de middelen en ambitie voor een groot verduurzamingsproject. Zo hadden ze het idee om regenwater op te vangen om te gebruiken in de veegwagens. Ook wilden ze de afzonderlijke ruimtes in hun pand gelijktijdig kunnen koelen en verwarmen. Dit alles wensten ze op een laptop te kunnen bedienen.
Op basis van deze wensenlijst stelden we in een team van aannemer, regeltechnicus en ingenieur een plan op. Uiteindelijk installeerden we een grondgebonden systeem die zorgde voor de nodige verwarming. Een geavanceerd luchtbehandelingssysteem dat zorgde voor toevoer van verse lucht en afzuiging in de kantoren. En een gebouwbeheerssysteem om alle componenten visueel aan te sturen.
Al met al een soepele samenwerking met verschillende expertises, een succesvol op maat geleverde oplossing en weer een bedrijf die circulair en duurzaam bezig is.
Uiteindelijk installeerde DTI een luchtwarmtepompsysteem en tapwaterboiler op de bovenste verdieping, met als resultaat een zeer tevreden familie.
Duurzame zorg
Net als bij velen andere zorgcomplexen werden alle 36 appartementen van instelling Villa den Haen verwarmt met één grote warmtepomp. Om onnodig warmteverlies te voorkomen en kosten te besparen besloten ze om te verduurzamen. DTI werd ingeschakeld voor de totale werkbouwkundige installatie.
Voor elk appartement plaatsten we een lokale elektrische doorstroomunit voor het tapwater. Naast deze kostenbesparing scheelt deze nieuwe situatie ten opzichte van de oude ook behoorlijk wat vierkante meters. Doordat er is gekozen voor lokale units in de appartementen, voorkom je een complex kanalenstelsel door het hele pand. Daarnaast is beheer, controle en onderhoud nu een stuk makkelijker uit te voeren en op afstand te monitoren.
Verse lucht voor de Rehobothschool
Van de facilitair manager van deze basisschool in Udel kregen we de vraag om de bestaande installatie te verduurzamen en optimaliseren. Deze voldeed namelijk niet meer aan de wettelijke eisen van luchtkwaliteit.
Als oplossing maakten we een geavanceerd klimaatsysteem. We monteerden een luchtverversingssysteem op het dak en een sensor in elk lokaal. Dit systeem meet hoeveel kinderen de klas ingaan en voegt automatisch verse lucht toe en voert vervuilde lucht af. In de gangen en aula plaatsen we een vloerverwarmingssysteem voor een aangename temperatuur op koudere dagen.
Een slimme investering
Vanwege de hoge gasprijzen zocht deze familie uit Bilthoven een duurzaam alternatief. Samen met hen bespraken we de wensen door en inspecteerden we de villa op mogelijkheden. Hieruit bleek een luchtwarmtepomp een slimme investering te zijn voor deze woning, vanwege twee redenen. Ten eerste omdat de familie zelf al stroom opwekten met zonnepanelen, stroom die gebruikt kon worden door de warmtepomp. Ten tweede was de woning door hen al flink geïsoleerd, wat maakt dat verwarmen middels een luchtwarmtepomp een stuk goedkoper wordt.
Uiteindelijk installeerde DTI een luchtwarmtepompsysteem en tapwaterboiler op de bovenste verdieping, met als resultaat een zeer tevreden klanten.