Warmtepompen

Op deze pagina leest u uitleg over verschillende soorten warmtepompen. Daarna zetten we voor u de voor- en nadelen overzichtelijk op een rij.

Een warmtepomp verwarmt en koelt uw woning of bedrijfspand door middel van een natuurlijke energiebron. Met deze milieuvriendelijke manier van stoken bespaart u tot zo’n 45% aan energiekosten. Er zijn doorgaans twee soorten warmtepompen, de aardwarmtepomp en de luchtwarmtepomp.

Onze fabrikant NIBE legt in dit filmpje uitgebreid uit hoe een warmtepomp werkt. Hieronder gaan we er ook kort op in.

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp haalt warmte uit de aardbodem. De zon verwarmt de aardbodem tot 9 à 10 graden. Omdat de aardbodem deze warmte goed vasthoudt, is dit een constante bron van energie.

Werking

De warmte in de grond verwarmt de vloeistof tot dezelfde temperatuur van de aarde. Deze verwarmde vloeistof komt vervolgens bij de warmtepomp terecht. Hier wordt de nog lage temperatuur met elektriciteit verder verhoogd naar zo’n 35-60 graden. De nu warme vloeistof is klaar om te zorgen voor een warme douche, tapwater, radiator of vloerverwarming. Nadat de vloeistof haar warmte kwijt is, stroomt deze weer opnieuw de diepte in om weer op te warmen. In de zomer werkt het proces andersom en zorgt de temperatuur van de aarde voor een passieve verkoeling.

Installatie

Bij de installatie worden er in de tuin meerdere gaten geboord van 40 tot 160 meter diep. Hierin plaatsen we leidingen die met elkaar verbonden worden. Deze leiden vervolgens naar de waterpomp en het buffervat met het tapwater, beiden geplaatst in de technische ruimte. Dit zogenaamde “gesloten systeem” vullen we met een vloeistof die niet kan stollen

graafmachine die een gat graaft in een tuin voor een aardwarmtepomp

Luchtwarmtepomp

De luchtwarmtepomp, ook wel hybride warmtepomp genoemd, haalt warmte uit de buitenlucht.

Werking

Het principe van een luchtwarmtepomp werkt vergelijkbaar met een koelkast. Met een ventilator wordt de buitenlucht opgezogen. Deze lucht verwarmt een vloeistof die op zijn beurt het water voor in huis verwarmt. Met compressortechniek wordt de vloeistof verwarmt tot de gewenste temperatuur voor bijvoorbeeld de afwas, verwarming of douche. In de zomer wordt het proces omgekeerd en zorgt de warmtepomp voor actieve verkoeling.

Installatie

De installatie van een luchtwarmtepomp is vrij eenvoudig vergeleken met een aardwarmtepomp, omdat er geen ingrijpende maatregelen nodig zijn. Er wordt tegen de buitenmuur een kast met compressor (ventilatie) geplaatst op de grond of hangend aan de muur. Vervolgens plaatsen we binnenshuis een kast die wordt gekoppeld aan de warmwaterboiler.

Voor- en nadelen

Welke warmtepomp voor uw het meest geschikt is hangt af van uw wensen en situatie. Beiden systemen hebben zo hun eigen kenmerken. In het onderstaande overzicht kunt u ze goed met elkaar vergelijken.

Aardwarmtepomp

Door de constante temperatuur van de aarde kan het proces oneindig doorgaan. Hierdoor bespaart u meer energiekosten.

Voor de installatie zijn grondboringen nodig, wat ook zorgt voor een paar dagen rommel in uw tuin. De hele installatie duurt zo’n 3-4 dagen.

U krijgt mogelijk subsidie van uw overheid/gemeente, te checken op deze website.

Jaarlijks onderhoud aan de warmtepomp. De leidingen in de grond zijn onderhoudsvrij.

In de zomer koelt de relatief koude temperatuur van de aardbodem uw huis af.

De kosten liggen tussen de 25.000 en 30.000 euro, afhankelijk van de grootte en transmissie van de woning.

Luchtwarmtepomp

De temperatuur van de buitenlucht is afhankelijk van het weer. In winter levert de lucht dus veel minder warmte op.

De installatie van de luchtwarmtepomp is eenvoudig en binnen 2 dagen klaar. Er zijn geen ingrijpende bouwkundige veranderingen nodig. Het is een kwestie van ophangen en aansluiten.

U krijgt mogelijk subsidie van uw overheid/gemeente, te checken op deze website.

Jaarlijks onderhoud aan de warmtepomp.

Het luchtwaterpompsysteem kan worden omgekeerd en uw huis actief verkoelen.

Tussen de 15.000 en 20.000 euro. Afhankelijk van de grootte en transmissie van de woning.

Het proces

Bij DTI kunt u terecht voor zowel advies, het ontwerp en de installatie van de warmtepomp. Op basis van uw wensen en mogelijkheden maken we eerst een voorstel op maat. Bent u akkoord? Dan gaan we over tot het maken van een ontwerp. Vervolgens spreken we een voor u geschikt moment af en installeren we de warmtepomp.

Twijfelt u over welke warmtepomp geschikt is voor uw woning of kantoorpand? Of heeft u een andere vraag? Laat u adviseren!